Beschrijving
Productinformatie
Wijnhuis omschrijving
The Royal Tokaji Wine Company is een initiatief van Hugh Johnson, groot
wijnkenner en onder andere mede-auteur van ‘De Wijnatlas’. Het bedrijf produceert louter top-kwaliteit wijnen, gemaakt van single vineyards.
Traditioneel worden de trossen handmatig geplukt en verzameld in houten
mandjes van 20 liter (‘puttony’ genaamd). Het aantal mandjes (puttonyos) geeft de kwaliteit weer van de wijn, waarbij de allerhoogste kwaliteit wordt aangeduid met 6 puttonyos. Het absolute summum is de ‘Essencia’, die gelijk staat aan 7 puttonyos, maar deze is zeer schaars. De rijping vindt plaats in kleine Gönci vaten (140 ltr.) van Hongaars eiken. Wettelijk gezien kennen we de kwaliteiten 3 tot 6 puttonyos en moeten Aszú wijnen minimaal drie jaar rijpen. The Royal Tokaji Winery hanteert een veel langere rijpingsperiode dan deze drie jaar en produceert alleen 5 en 6 puttonyos wijnen, uitsluitend van single vineyards.
Vinificatie
Het vrije uitloopsap, in dit geval alleen van druiven van de eerste generatie, wordt verzameld. Een zeer langzame alcoholische gisting vindt spontaan plaats. Deze Essencia bereikte 1,8% alcohol bij het bottelen in 2017, bijna acht jaar na de oogst. Na nog eens vijf jaar rijping in de kelders is deze Essencia voltooid.
Herkomst
De druiven komen van de Nyulászó wijngaard in Tokaj. Hier groeien de druivensoorten Furmint, Hárslevelu en Muscat de Lunel welke gebruikt worden voor alle aszu wijnen. Nyulászó is een van de meest karakteristieke wijngaarden van het wijnhuis. De bodem bestaat uit rode vulkanische klei met lössgrond. Vanwege deze ongebruikelijke bodemsamenstelling zijn de wijnen van deze wijngaard vaak de meest complexe wijnen in het Royal Tokaji-portfolio.